Wat is Audio return channel en hoe werkt het?

De HDMI is een aansluiting die vrijwel op alle nieuwe televisies, spelers, consoles en receivers terug te zien zijn. HIermee wordt beeld en audio van de bron naar de ontvanger gestuurd.

Zo zijn er verschillende standaarden in HDMI en dat betekent dus ook kabels. Daarnaast is er ook een extra functie die aan veel HMDI uitgeruste apparatuur toegevoegd wordt, zoals de Audio return channel oftewel ARC.

Het is term die we steeds meer voorbij zien komen, maar toch zijn er nog steeds veel mensen die niet weten of hun TV of receiver hierover beschikt. Daarnaast ook wat het inhoudt en hoe je de functie kunt gebruiken. Hieronder leggen we kort uit wat het is en wat het precies doet.

Wat is ARC?

De Audio return channel is een functie die ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4 en wordt ook wel High Speed HDMI genoemd. Het is een simpele functie die het mogelijk maakt om audio waarvan de televisie de bron is via een aangesloten HDMI kabel te versturen naar de home cinema set of receiver waardoor je het geluid over de luidsprekers krijgt.

Het gaat allemaal via dezelfde HDMI kabel die beeld en audio van de home cinema set of receiver naar de televisie stuurt. Zo werkt het twee kanten op en vandaar de naam Audio return channel.

Dat betekent dus dat je maar één HDMI kabel nodig hebt voor zowel de weergave van het beeld via de receiver of audioset richting de televisie, als het beluisteren van de audio die uit de televisie komt.